Rezort financií zvažuje centrálnu kontrolu čerpania eurofondov

14.05.2014 Bratislava

Bratislava 14. mája (TASR) – Kontrolu čerpania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie (EÚ) by v budúcnosti mohlo robiť výlučne Ministerstvo financií (MF) SR.

Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol štátny tajomník rezortu Peter Pellegrini v reakcii na medializovanú správu audítorov Európskej komisie (EK). Tí odhalili pochybenia pri využívaní eurofondov, ktoré si predtým nevšimol vnútroštátny audit.

Vláda sa podľa Pellegriniho zaoberá myšlienkou centralizácie auditu na úroveň MF s tým, že iné rezorty by kontrolu čerpania eurofondov nevykonávali. To by si vyžadovalo posilnenie personálnych kapacít ministerstva. Zároveň sa majú prijať opatrenia na zlepšenie metodiky auditu.

"Začína sa robiť vzorka reauditov. To znamená, že podľa vzorky, ktorú nám schválila EK, sa urobí následná kontrola predchádzajúcich auditov tak, aby ju nevykonával pôvodný audítor, ale nový audítor, aby sme zistili, či došlo k pochybeniam pri výkone auditu, alebo nie," priblížil štátny tajomník.

Diskutuje sa aj o novelizácii zákona o finančnej kontrole a vnútornom audite a celkovo o kontrole v štáte, ktorá je v súčasnosti vykonávaná na rôznych úrovniach viacerých inštitúcií. "Či by nebolo možné prehodnotiť celý tento spôsob výkonu kontroly a zadefinovať zákonom možno na jednu organizáciu, ktorá bude zodpovedná kontrolovať nielen čerpanie eurofondov, ale aj narábanie s verejnými zdrojmi ako takými," informoval Pellegrini.

Štátny tajomník nevylúčil ani výmenu na postoch, ľudí, ktorí majú spochybňovaný audit na starosti. "Pokiaľ budú zistenia, že pochybili konkrétni pracovníci, my sa nebránime tomu, aby sme vyvodili personálnu zodpovednosť," pripustil. Zatiaľ však rezort čaká na oficiálnu správu EK.
 

Vyberte región